U Muzeju Kozare večeras je promovisana monografija “U borbi rođene”, o doprinosu žena Kozare Narodnooslobodilačkoj borbi, autorki Marine Ljubičić Bogunović i Vedrane Adamović i otvorena je istoimena izložba.
Djelo je posvećeno ženama kroz nekoliko uloga prije, tokom i nakon Drugog svjetskog rata, borile su se za promjenu položaja žene u državi i društvu koje su tek stvarale.

“Imala sam čast da recenziram knjigu mojih koleginica. Izuzetno zadovoljstvo mi je bilo zato što su se one bavile jednom temom koja je u istoriografiji poprilično zanemarena. Pozicija žene kroz sva istorijska razdoblja bila je izuzetno teška, ali posebno u periodu Drugog svjetskog rata kada žene preuzimaju neke nove uloge koje do tada nisu imale”, rekla je Sandra Lukić, recenzent monografije.
Autorke su željele da kroz vizuelni doživljaj dočaraju patnju tih žena, ali nikako da ih prikažu kao mučenice već kao snažne žene.

“Željeli smo da osjećaj bude što potpuniji pa izložbu ovaj put prati određeni tip svjetlosnih efekata. Svi koji dođu proći će kroz sve što su one prošle, kroz jedno crveno svjetlo, kroz patnju. Vidjećete jednu umjetničku instalaciju koja dočarava svu težinu rata koje su one iznijele za sebe i kada prošetate kroz taj hodnik ulazite u jednu prijatnu atmosferu, u dio gdje su se one izborile sa životom i sa svim ratnim nedaćama “, rekla je autorka Marina Ljubičić Bogunović. Po riječima autorki naša je obaveza da sva dešavanja koja su opisana u knjizi ne prepustimo zaboravu jer zaborav je druga smrt.
“U toku Narodnooslobodilačkog rata žene su dale veliki doprinos. To je jedan proces koji nije bio spontan, već im je nametnut. Rat je univerzalna priča o stradanju, a ovo je jedna jedinstvena priča gdje prikazujemo rat iz ugla ženskog stradanja i njihovog doprinosa Narodnooslobodilačkoj borbi. To je priča o životu, borbi i pobjedi”, naglasila je autorka Vedrana Adamović.

Knjiga je izišla u izdanju Arhiva Republike Srpske, Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske, Muzeja Kozare i Nacionalnog parka “Kozara”. Objavljivanje knjige su podržali i Republički sekretarijat za vjere Republike Srpske i Grad Prijedor.
“Mi već imamo nekoliko knjiga naših kustosa iz Muzeja Kozare. Evo sada u saradnji sa kustosom Muzeja Kozare Vedrane Adamović i naš kustos Marina Ljubičić Bogunović su objavile knjigu koja je nama veoma bitna i ubuduće ćemo davati punu podršku našim kustosima za ovakva izdanja”, rekao je Božidar Nikoletić, direktor Nacionalnog parka Kozara.

Izložba “U borbi rođene” biće otvorena do 12. aprila.

Kozarski