Treći po redu „Dani ljubičice“, izložbeno-prodajna manifestacija u organizaciji prijedorskog Udruženja žena „Herba“, održana je danas u botaničkoj bašti u Crnoj Dolini, na porodičnom imanju ing. Slavice Pilipović, Prijedorčanke s austrijskim certifikatom eksperta za ljekovito bilje. Za ovu manifestaciju koja prerasta u tradiciju, ime je odabrano da bi se cvijetu, koga poznajemo uglavnom samo kao mirisnog vjesnika proljeća, istakla njegova manje poznata osobina – ljekovitost. I vremenske prilike, s temperaturom vazduha bližom ljetu nego proljeću, bile su saveznik organizatora, pa su ovogodišnji „Dani ljubičice“ okupili još više posjetilaca nego prošlogodišnji.

Inženjer bio-hemije Slavica Pilipović (u prvom planu, desno) idejni tvorac i predsjednik Odbora „Herbe“ na edukaciji

Manifestacija je bila veoma informativna, izuzetno edukativna (posjetioci su imali priliku da aktivno učestvuju u edukaciji i da na licu mjesta pogledaju i pomirišu svaku ljekovitu biljku), a posebna pažnja poklonjena je mališanima, koji su poslije upoznavanja bilja demonstrirali novostečena znanja učešćem u kvizu – i svi dobili nagrade.

magistar Svjetlana Kondić, predsjednica Udruženja žena „Herba“

– Kao što je već poznato, bavimo se uzgojem i preradom ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, kao i izradom proizvoda na bazi ljekovitog bilja. Veoma smo zadovoljni odzivom i interesovanjem gostiju za naše proizvode, kao i medija informisanja za naše aktivnosti – prokomentarisala je Manifestaciju magistar Svjetlana Kondić, predsjednica Udruženja žena „Herba“.

Vrijedne članice “Herbe” imale su šta da ponude

Posjetiocima Manifestacije ponuđeni su proizvodi iz bogate palete Udruženja – uljni macerati, likeri, sirupi, sokovi, sirće, tinkture, aromatična vina, melemi, oxymel, začinska sol, sušeno ljekovito bilje: neven, nana, kopriva, preslica, matičnjak, ljubičica, kantarion, lavanda, imela, glog, srijemuš, bosiljak, majčina dušica… Sponzor za dvije glavne nagrade tradicionalne tombole bila je prijedorska Slana soba „Posejdon“, vlasnika Davora Pavletića, a osam sretnih posjetilaca osvojilo je prigodne pakete s proizvodima vrijednih ruku članica
„Herbe“. Za umjetničku notu manifestacije pobrinuo se Bojan Babić, virtuoz na akustičnoj gitari.

Ing. Pilipović i mag. Kondić – stručna kompetencija na čelu Udruženja

– Družili smo se, upoznali nove ljubitelje prirode, ponešto naučili, iskoristili priliku za umrežavanje, dobili još više energije i nove ideje za sledeće projekte. Rast članstva, prvi ugovori s trgovinama i sve veća popularnost naše vizije učinili su da „Herbin“ potencijal prepoznaju kako Uprava grada Prijedora tako i strukovna udruženja i institucije iz Regije. Ako nam i dalje budu pružali podršku onda „Herba“ sigurno ima perspektivu – izjavila je za Info Prijedor inženjer bio-hemije Slavica Pilipović, idejni tvorac i predsjednik Odbora „Herbe“.
Uz tri televizijske ekipe i naš portal, „Danima ljubičice“ prisustvovali su i Ognjen Siđak, predstavnik Klastera Una-Sana; Nedeljko Kusturić, vlasnik firme za otkup bilja „Prirodno bilje d.o.o“ iz Banje Luke, koji od prvih dana sarađuje s Udruženjem i pruža mu podršku; predstavnica Poljoprivredne zadruge „AgroPrijedor“, kao i članice Udruženja “Kolo Srpskih sestara”.

Organizatori manifestacije, Udruženje koje nastupa sa sloganom: „Jedna vizija, jedno udruženje, jedno ime – Herba“, ohrabreni i motivisani današnjim uspjehom, planiraju da „Dani ljubičice“ prerastu u tradicionalnu manifestacija.