ZAČIN KOJI LIJEČI I PODIŽE IMUNITET

0
780

Neizostavni deo brojnih jela, lovorov list obiluje lekovitim svojstvima, pa se može koristiti u lečenju različitih zdravstvenih tegoba. A upravo je visok sadržaj vlakana, minerala kalcijuma, fosfora, kalijuma, magnezijuma, vitamina B6 i C, kao i masnih kiselina – formula koja lovor čini moćnim saveznikom organizma. Njegova najvažnija funkcija ogleda se u tome što može izbaciti toksine iz tela i ojačati imunitet.

Kako smo već napomenuli list lovora se još od davnina koristio kao začin ali i kao prirodni lek. Najčešče se upotrebljavao u narodnoj medicini zbog svog antiseptičkog i protivupalnog dejstva. Obiluje vitaminima iz B grupe(riboflavin, piridoksin, niacin i pantonenska kiselina). Oni pomažu boljem funcionisanju nervnog i mišićnog sistema, utiču pozitivno na metabolizam, hormonski status i dr. Lovor sadrži i brojne minerale: kalijum, bakar, mangan, kalcijum, selen, gvožđe,magnezijum i cink. List lovora ima brojne prednosti za zdravlje Poboljšava varenje List lovora najviše prija probavnim organima.

Efikasno smiruje tegobe izazvane sindromom iritabilnog creva i osetljivog želuca, a pomaže i osobama obolelim od celijakije. Osim toga, lovor potpomaže i varenje, jer podstiče lučenje želudačnih sokova i razlaganje složenih proteina. Olakšava disanje Lovorov list deluje i snažno antibakterijski i antifungalno, naročito kad se upotrebljava u vidu esencijalnog ulja. Na njegovoj bazi mogu se spravljati različiti melemi i napitci, koji su naročito delotvorni u slučaju nagomilanog šlajma i upale.

List lovora pokazao se efikasnim i kad je reć o suzbijanju kandide. Neguje kosu Lovorov list može pometi i osobama kojima pojačano opada kosa, ili onima koje imaju perut. Za suzbijanje tih problema uglavnom se pripremaju tonici kojima se tretira koža glave, kao i vlasi. Čuva srce Različita istraživanja pokazala su da kofeinska kiselina i rutin u lovoru jačaju zdravlje srca. S jedne strane, rutin jača zidove kapilara, dok kofeinska kiselina potpomaže eliminaciju lošeg holesterola.

Melem od lovora suzbija upale Zahvaljujući jedinstvenom sastojku partenolidu, koji ubrzava oporavak od iritacija i upala, lovorov list može se koristiti i lokalno, u formi melema. Dobri rezultati zabeleženi su naročito kad je reč o tretmanu bolnih zglobova i drugih tegoba nastalih usled reumatizma ili artritisa. Sprečava kancer Jedinstvena kombinacija antioksidansa u lovoru pomaže telu da se zaštiti od dejstva slobodnih radikala.

Oni mogu uzrokovati različite oblike malignih promena na ćelijama. Ublažava anksioznost i stres Zahvaljujući sastojku linalolu, koji deluje sedativno, lovor pomaže i osobama pod stresom, kao i onima što se bore s anksioznošću. Pomaže obolelima od dijabetesa Lovorov list veoma uspešno reguliše i nivo šećera u krvi.

Stoga se redovna konzumacija lekovitih napitaka na bazi ove biljke savetuje osobama kojima preti opasnost od razvijanja simptoma dijabetesa. Naročito onog tipa 2, kao i onima što već pate od šećerene bolesti.