NAKON 28 GODINA PAUZE, PREMIJERNO “NIJE ČOVJEK KO NE UMRE” (FOTO ALBUM)

0
899

Nakon 28 godina od prvog izvođenja, u prijedorskom Pozorištu sinoć je premijerno  izvedena predstava “Nije čovjek ko ne umre”, autora Velimira Velje Stojanovića u režiji sjajnog Marka Misirače.

U predstavi igraju Aleksandar Stojković, glumac narodnog pozorišta RS-a iz Banjaluke, kao gostujući glumac, te glumci prijedorskog ansambla, Dean Batoz, Želimir Rivić, Mirela Predojević i Siniša Vučićević. Zadovoljstvo da se ova predstva nakon toliko godina vratila ovdje nije krio režiser Marko Misirača.

– Sa jednim potpuno novim značenjima, ovovremenim. I mislim da su glumci jako dobro uspjeli da uhvate te neke egzistencijalističke situacije iz tetara apsurda i da su uspjeli da tu neku usamljenost i zatočenost prenesu i na publiku-, rekao je Misirača.

U ovoj predstavi predstavljeni su bivši učesnici proteklog rata, sva trojica različite nacionalnosti. Ono što im je zajedničko su bolest i zatočeništvo. Aleksandar Stojković podsjeća da je ovaj komad već igrao i to 2009 godine u matičnom pozorištu RS-a u režija Željka Stjepanovića. Priča da je Misirača dodao neke segmente iz Stojanovićevog drugog komada “Voćni dani”.

Aleksandar Stojković

– I malo Čehova. Da malo uobliči tu priču, da to dobije jednu drugu konotaciju. I to je važno što je on izmislio kontekst, izmislio je priču koja se dešava poslije ovog rata, da su ti njihovi etniciteti, etnička pripadnost ova tri čovjeka zaista nekako došla malo u prvi plan .- kaže  Stojković i naglašava da su lako radili na predstavi.

Prije premijere promovisana je i publikacija “ U sjećanju-Radenko Bilbija” i u holu pozorišta  otvorena izložba iz predstava u kojim je ovaj veliki stvaralac igrao ili ih režirao. Izložbu je otvorio gradonačelnik Milenko Đaković. Zoran Baroš, direktor Pozorišta koje se na ovaj način prisjetilo svog preminulog kolege,  kaže da je riječ o glumcu sa zaista respektabilnim brojevima.” Dakle preko 60 predstava od kojih veliki broj s glavnim ulogama, 21. režija i 25 predstava u kojim je Radenko potpisao scenografska rješenja. Dakle, zaista višedecenijski rad, entuzijazam, trud i ulaganje u Pozorište Prijedor”, istakao je Baroš.

Prva repriza predstave “Nije čovjek ko ne umre”  igra se u srijedu, 16 oktobra s početkom u 20 časova. Cijena ulaznice je pet maraka.

Foto album s ove predstave možete pogledati OVDJE!