Električari darovali krv

0
229

Sindikalna organizacija ZP Elektrokrajina, sindikalna podružnica “Elektrodistribucija” Prijedor, organizovala je juče akciju dobrovoljnog davanja krvi na Transfuziologiji bolnice u Prijedoru, u kojoj su učestvovali zaposleni radnici RJ “Elektrodistribucije” Prijedor i ostalih radnih jedinica iz Laktaša, Novog Grada i Kozarske Dubice. U akciji je učestvovalo dvadeset pet radnika.

-Uvjereni smo da ćemo, kroz ovaj primjer humanosti i solidarnosti, animirati i druge organizacije, privredne subjekte i preduzetnike da postanu dio humane porodice dobrovoljnih davaoca krvi. Ovo je druga akcija koju smo organizovali na Transfuziologiji u Prijedoru, s obzirom da se inače organizuju u RJ “Elektrodistribucije” Banjaluka na nivou “Elektrokrajine”. Osim što želimo da pokažemo solidarnost i saosjećanje sa onima kojima je pomoć najpotrebnija, kao kompanija imamo odgovornost prema zajednici u kojoj poslujemo. Danas smo doprinijeli promovisanju kulture dobrovoljnog davanja krvi, i nadam se, insprisali druge kompanije i pojedince u Prijedoru da se priključe akciji – kazao je Vanja Ševa povjerenik Sindikalne organizacije RJ “Elektrodistribucija” Prijedor.

Prema zvaničnim statistikama, svakom četvrtom čovjeku je neophodna transfuzija krvi u toku života. Krv može dati svaka zdrava osoba, starosti od 18 do 65 godina, nakon obavljenog laboratorijskog i ljekarskog pregleda. Žene mogu davati krv tri puta, a muškarci četiri puta godišnje. Davanje krvi nije bolno i ne stvara naviku, traje 5 – 7 minuta. Ne postoji nikakav rizik za dobijanje bolesti, jer je cjelokupan pribor za uzimanje krvi sterilan i za jednokratnu upotrebu.