Sve i jedna pristojna opozicija radi sve da skine poziciju s vlasti. I to je potpuno razumljivo. Ali sve i jedna pristojna opozicija mora znati da je Pavaroti pjevao u Lјubiji, a ne u Lјeskarama, kako to prilikom posjete ovom prijedorskom selu rekoše prvaci PDP-a.

“Nekad je ovdje pjevao Pavaroti, a danas nema ni adekvatne infrastrukture”, rekoše i odoše asfaltom. I ostaviše me u višedecenijskoj zabludi, pošto sam bezrezervno vjerovala mami i tati da je Pavaroti pjevao u Ljubiji u kojoj sam uzgred i rođena. O Ljeskarama ni pomena, tako da sad ne znam kome vjerovati, opoziciji ili mami i tati.

“Terenski rad” je nastavljen na Malom gradskom trgu. U  “intimnoj” atmosferi,  u večernjim satima i na otvorenom, uz pokoji selfi i parolu, pričalo se i o aktuelnim gradskim problemima.  Druženje, po druženje i eto kampanjice koja, očito je to, na ovim našim prostorima nikad nije ni stala. Ili je iz nekog razloga počela prerano. Naravno, da ne zamjeram, svako ima pravo da priča, da se slika i igra kolo. Do mile volje i dok noge drže.

Drugo je pitanje, a nije nagradno, mada to baš volim, da li su “terenski rad”  i predizborna kampanja jedno te isto? Ne morate odmah odgovoriti, jer nema nagrade. I da, u Prijedoru sam svojevremeno upoznala jednu zanimljivu grupu ljudi, koju je velika nužda natjerala da budu na svim zbivanjima gdje se besplatno jede ili pije. “Odred za svadbe i sahrane”, kako ih od milja zovu Prijedorčani, tako je dobro informisan o tom kad je ko umro, kad je zadušni ručak, kad je kakav politički, kulturni ili sličan skup na kom se nešto jede ili pije.

I nema kod tog “Odreda” prevare. Uredno ožale pokojnika, puste i po koju suzu, na svadbama se vesele ko najuža rodbina, obično s “mladine” strane, na političkim skupovima ozbiljni, odsjede do samog kraja. Nikad nijednog od njih nisam vidjela da odlazi prije “paljenja svjetla”. I njihova politika je isključivo u tom kontekstu. A ni “kampanja” im nikad ne staje. Urane, ne kasne i rekla bih da je to pošteno. Ako ih šta može razočarati, a to je da nakon nekog, pa makar i neformalnog skupa, kući odu praznog stomaka, siti lakih predizbornih obećanja, selfija, parola i po kojeg kolca.

A dobro znaju, provjerila sam, i da je Pavaroti pjevao u Lјubiji.

M. Zgonjanin/Kozarski