Pronalazak točka, vjerovatno najznačajnijeg izuma svih vremena, unio je ogromne promjene u čovjekov život. Prva upotreba točka vezuje se za drevne Sumerane i to za mjesto Ur u Mezopotamiji, gdje su prije 3500 godina prije nove ere pronađeni natpisi na glinenim pločama. Tada je točak korišten na lončarskom kolu, za izradu lončarije.
Oko 3200. godine prije nove ere točak je prvi put upotrebljen za transport i to, vjerojatno, na mezopotamskim kolima. Točak sa zupcima prvi put se javlja kod egipatskih bojnih kola, 2000. godine prije nove ere.

Bez kontakta sa Bliskim Istokom, oko 1400. godine prije nove ere, točak se razvija i u Evropi. Postoji teorija da se ideja točka trebala javiti u svakoj kulturi nakon njenog dostizanja izvjesnog nivoa sofisticiranosti, pa ipak nema dokaza da se točak ikad koristio u kulturi Inka, Asteka i Maja, koji su svojevremeno dostigli vrlo visok stepen razvoja.
I tako se upotreba točka polako razvijala oko 5000 godina, da bi se masovnije počela primjenjivati tek početkom 19. vijeka, dolaskom industrijske revolucije. Točak postaje centralna komponenta tehnologije i tek tad počinje njegova primjena na hiljade načina, u bezbroj različitih mehanizama. I tako, slijedom razvoja točka, i ovdje kod nas u Bosni i Hercegovini, 1898. godine, pojavi se izvjesni Hasan Smajlović, koji je konstruisao i proizveo prvi moderniji bicikl na Balkanu. Bio je to drveni bicikl s lancem i jednakim točkovima.

Hasan Smajlović, konstruisao i proizveo prvi moderniji bicikl na Balkanu

Samo pet godina poslije Hasinog drvenog bicikla, koji je čovjeku omogućio da se vozi, prvi čovjek je već i poletio – 17. decembra 1903. svojim avionom Flyer I, braća Rajt su preletjeli, tada dugih, 37 metara.

Prvi avion braće Rajt

A 68 godina poslije tih 37 metara, tačnije 16. jula 1969. godine, čovjek je već preletio 384.400 kilometara! U svemir je lansirana letjelica Apollo 11, prva koja je odnijela ljudska bića na Mjesec. Sama raketa Saturn V, koja je korištena za lansiranje, bila je teška 2.800 tona! Milioni ljudi pratili su prenos uživo, na televiziji.
Od primitivnog do modernog točka čovječanstvu je trebalo preko 5000 godina, samo pet godina od trenutka kada se Haso popeo na drveni bicikl do trenutka kada se čovjek popeo u prvi avion, a samo 68 godina od prvog leta na Planeti do leta na njen satelit!? Zadivljujuće ili zastrašujuće? Kojom to brzinom idemo, gdje su granice, koji su nam dometi, quo vadis čovječe?

D.Stojnić/infoprijedor.ba

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka portal infoprijedor.ba