Ne treba biti naivan u životu. Još manje lakovjeran. A nama ženama se to često dešava. Ili se zaljubiš u pogrešnog, ili pravog makneš u stranu, ili nasjedaš na loše tračeve, sitne priče, još sitnijih duša… Ne mislim pri tom, da svima bude jasno, da smo zbog gore navedenog, glupe. Prije je “da tu ima ovo malo duše”, pa počesto umjesto glavom mislimo guzicom.

I tu je problem. Pogotovo kad voliš tu istu guzicu da smjestiš u frižider. Kad vrijeme za to nije. I kilice se gomilaju. Ništa ne možeš da obučeš, nisi više ni tako zgodna, ni atraktivna, ličiš na plast, u zemi nema kaiša za obim tvog struka, nezadovoljna si tim stanjem, ali i lijena. Prvo da probušiš kašiku, a onda i trčkaš po stadionu, ali ne za fudbalerima, već zbog skidanja kila. Priča tako meni moja drugarica, kako je kilice odlučila da skine na najjednostaviji mogući način.

Bez znoja, truda, trčkanja i probušene kašike. Elem, dohvati se ona računara i nađe keto dijetu. Čitaj to velikim slovima. “Pitaju me na toj stranici koliko kilograma želim da smršam. Presrećna, ukucam deset. Kao velim sama sebi, biće i to dovoljno. Vraćam se na staro. U nadi da je to rješenje, taknem enter i otvorim drugu stranicu. Piše, uplatite 25 maraka za jelovnik. Kažem u sebi, aj dobro. Nije skupo, ako će deset kila dolje”, priča mi ona i dodaje da je sebe već vidjela u potpuno novom izdanju.

Oduševljena, plati traženi iznos. Karticom. Kad ono otvori se nova stranica. “Piše doslovce “O, malo je to para za deset kila”. To je jelovnik za pet. Traže mi još 25 maraka. Šta ću, odustanem. Vidim đavo odnio šalu. Ostala s kilama, a bez para, a ne znam šta me čeka na sljedećoj stranici, a na prvu ne mogu da se vratim”, govori i umire samoj sebi od smijeha.

Oprostila se od 25 maraka, guzicu opet vratila u frižider i zaboravila na jelovnik keto dijete. Prođe mjesec dana, a s računa moje drugarice opet u nepovrat ode 25 maraka. Ona u banku, da se kao informiše. Na izvodu vidi da su joj s računa za nepostojeću keto dijetu u međuvremenu skinuli još 25 maraka. “Bankarka mi pojasni da mi je hakovan račun. Šta ću, ugasim ga i otvorim novi. Tako da me lijenost i naivnost koštala 75 maraka. Sva sreća da se samo na tom završilo i da nisam okrenula narednu stranicu. I to ti je živa istina”, ispriča mi ona.

E zašto mi je ispričala ovu priču i poželjela da je podijeli sa svojim sugrađankama? Pa zato valjda, da shvate da mogu biti prevarene. Na njen ili sličan način. Nijanse su u pitanju, ali je na kraju okus uvijek isti. Znam to.

Mira Zgonjanin