Smrt mladića iz Laktaša, koji je sebi oduzeo život, nakon što je u video snimku u kojem traži posao ismijan na najgori mogući način, hitno  traži odgovore na niz pitanja, među kojim je i ono vrlo bolno, ko je, ukoliko se slične hajke  ne zaustave, slјedeća žrtva. Bez zakonske regulative prostora koji  je u principu „ničija zemlјa“, a morala očito nema, posložiti svari na pravi način će biti i najteži posao.

Prva kočnica su usvojene i očito je nakaradne  rijaliti vrijednosti postojećeg društva, a priznaćete i to, dvolični smo. Umjesto lajka, dijelјenja, smijeha i šprdnje, nadasve glupi viralni snimak u najmanjem je trebalo ukloniti. I izuzmu li se tek pojedini, koji su to na vrijeme shvatili, i javno,  kolektivno osuditi. Nažalost nismo, ili jesmo, ali kasno. I opet u formi hajke, sad s druge strane, jer očito je i da se u ovom viralnom svijetu, ne snalazimo.

Da li je sve skupa pouka za vrlo moguću, narednu sličnu tragičnu  priču? Vjerovatno ne, jer osim najbližih, direktno pogođenih nenadoknadivnim gubitkom, “kratka“ pamet mogla bi biti u prednosti nad bolnim  iskustvom. Šta nam se to lјudi desilo? I kad smo to prestali da volimo lјude, pogotovo one dobre, koji nisu po mjeri isfrustriranih „vlasnika“ imaginarog svijeta u kojem raznorazni miševi iz udobnih fotelјa svojih stanova podstiču principe arene,surovim ismijavanjem različitosti i onih koji su van njihovih „kalupa“. Dokle?

Na to pitanje ni zakon, ni hapšenje idiota koji su osmislili i postavili snimak, ni sad kolektivna osuda, poučne riječi psihijatara i lјudi od struke trenutno  ne daju tražene odgovore. Moralna odgovornost možda nije zakonska kategorija, ali jeste lјudska. Vrijeme je za malo ličnog preispitivanja.  

Mira Zgonjanin