Prijedorčanin Boban Marin promovisao je večeras u Gradskoj čitaonici treću zbirku poezije “Buđenja”. S obzirom da je 25 godina proveo u Americi, njegovi stihovi su, kako je rekao, protkani nostalgijom i sjećanjem na neke njemu drage ljude koji više nisu tu.

“Čovjek piše na onom jeziku koji sanja, a ja još uvijek sanjam na svom maternjem jeziku. Bez obzira što sam preko dvije decenije proveo u Americi. Nije mi to uopšte bilo teško, moje su pjesme veoma spontane, nema tu nekih uljepšavanja”, ističe Marin.

Pored autora, na promociji u Gradskoj čitaonici govoril su recenzenti Branislav Kecman i Mladen Vučkovac.

“Velika je čast predstaviti lik i djelo našeg sugrađanina koji je zbirku poezije ‘Buđenje’ objavio ovdje, na radost svih nas, i koja predstavlja nadogradnju u njegovom dosadašnjem poetskom radu. Ovaj put, oslonac je na nostalgiji i starim vremenima. Boban Marin je dugo vremena živio van RS i zahvaljujući svom htijenju i želji za rodnim krajem, sačuvao je jezik, pismo i nacionalni zanos prema gradu Prijedoru”, rekao je Kecman.

Ovo je treća Marinova zbirka poezije, kojoj su prethodile “Krhkotine sna” i “Intime”, a objavljena je u izdanju SPKD “Prosvjeta”, Prijedor.

Večerašnja promocija održana je u organizaciji Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”, a kako je rečeno, Marinova knjiga je prva promocija zavičajnih autora koja je u 2023. godini održana na osnovu konkursa ove javne ustanove na kojem je prošlo šest knjiga zavičajnih pisaca.

Kozarski