Kinezi rade na idejnom projektu za autoput Banjaluka-Prijedor

0
177

Pripreme za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor idu, kako saznajemo, planiranom dinamikom i u toku je izrada idejnog projekta koji je obaveza kineske kompanije SDHS – CSI BH i koji bi trebalo da bude završen do kraja ove godine.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske rekli su nam da će nakon idejnog projekta Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske otpočeti s eksproprijacijom zemljišta.

Prema Ugovoru o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor, koji je potpisan 13. decembra prošle godine u Banjaluci, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove ima rok od dvije godine da završi taj posao, a prema procjenama za taj posao trebaće najmanje 21 milion evra.

Podsjećanja radi, ugovor o koncesiji potpisali su Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, i Jang Sju, generalni direktor kompanije SDHS-CSI BiH, koja je u Banjaluci registrovana kao predstavništvo kompanije “China Shandong International Economic i Technical Cooperation Group”.

Prema ugovoru, Kinezi treba da izgrade autoput, a Republika Srpska se obavezala da će u idućih 30 godina plaćati godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra. Taj novac, kako su ranije objašnjavali iz Vlade Republike Srpske, trebalo bi da se obezbijedi od naplate svih putarina na svim autoputevima u Republici Srpskoj, a ukoliko to ne bude dovoljno razlika bi se obezbijedila iz budžeta Republike Srpske.

Kada su u pitanju obaveze kineskih investitora, oni bi trebalo da plaćaju godišnju naknadu od pet odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od prikupljene putarine.

Prema preliminarnim procjenama, izgradnja autoputa Banjaluka – Prijedor u dužini od 42 kilometra trebalo bi da košta malo manje od 300 miliona evra.

(Nezavisne)

Komentriši

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime